Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Rada: SW + zes do 8tis

o Navštíveno 4310x o
o 29.08.2010, 12:10 | Radeggast
Hoj klubáci...
Kamoš řeší basák + zesilovač... Žádné sq, pouze tlaky (ano, cenovka opravdu pouze 8tis, takže vím, jaký to asi budou tlaky), takže se obracím na vás... Cenový limit je 8tis (+-1.000), raději vše nové, sw nejlépe již v boxu (případně by se dal box udělat u rovera), sw pouze jeden (žádné dvojité boxy)...

Co jsem se díval, tak:
Zesilovač HIFONICS TXI 1200 [ Link ]
BULL AUDIO ESW - 12 [ Link ] nebo
RENEGADE GTB1300 [ Link ]

Díkec za rady...

o 29.08.2010, 12:57 | endru.ondra
Počital kámoš z kabeláží?
o 29.08.2010, 13:02 | Midnite
endru: honem oprav si to S/Z

jinak tyto bych nedoporučoval. BULL je dobrý ale jen v těch nižších cenových relacích
o 29.08.2010, 15:44 | clown
sis mel odemne koupit Helix B2, zanovni, krasny a k nemu novej Helix P12 woofer a byl by klid .. do ceny se vejdem / vejdes .. a mohl si mit slusne SQ
o 29.08.2010, 15:52 | Seat Power
nevim zda bull audio je tlakarina :o) ale za tuto cenovou relaci by se dala sehnat nejaka tlakrina ale v pouzitych komponentech cili bych urcite volil bazarove veci
o 29.08.2010, 17:20 | CarMedia.cz
Ať si kámoš trochu přihodí, a bude mít tlaku až až.. Vyzkoušená kombinace MTX Audio T612-44 [ Link ] a MTX Audio RT501 [ Link ]

o 29.08.2010, 19:30 | Radeggast
Dneska se ho zeptám na MTX... Uvidíme, co bude říkat o 2.000 víc, který měly být na kabeláž... No uvidíme... :)
o 29.08.2010, 20:08 | prohifi.cz
Pokud jde o tlaky, tak bych spíše než monoblok dal můstkovaný 2kanál.
Za peníze, co jsi psal, bych to viděl takto:
zesík:
[ Link ]

subwoofer jeden z těchto:
[ Link ]
[ Link ]
[ Link ]

k tomu nějakou kabelovou sadu a má vyřešeno
o 29.08.2010, 20:10 | Midnite
Myslíš že bandpass je na tlak dobrý? no já bych řekl že teda vůbec a je to jen hučák
o 29.08.2010, 20:55 | prohifi.cz
myslim, ze dobre odladenej BP je na tlak jeden z nejlepsich typu ozvucnice
o 30.08.2010, 15:33 | el.barto
v Americe mozna a to je jeste 1BP z 20,jenze tady sme v Cechach:-)
ja mam teda stejnej nazor joko Midnight
a s tema skvirkama co ten autotek ma rozhodne tlak nebude,jen diky nim nebude slyset zkresleni,ale hucak
kamo,zesik kup jetej budes mit za stejny penize min. 2X vetsi vykon a sub bud MTX,nebo GZ,za mne spis MTX,nebo co treba tohle
Carpower BLACKBASS-12 odzkousena kvalita za mensi peniz
Hollywood ED 1214-D2 taky dobry
Kicker S12L54 na tlak jeste lepsi
nebudu nikomu delat reklamu,takze si je najdi a porovnej sam...
o 30.08.2010, 15:41 | Midnite
barto: jsem Midnite :D
o 30.08.2010, 15:45 | el.barto
ejjj omlouvam se,sem si to njaak z odvodil z Angl. a nekouk poradne,takze oprava-
jako Midnite
o 30.08.2010, 15:45 | Midnite
v poho, jen joke ;)
o 30.08.2010, 16:29 | prohifi.cz
2 el.barto: tady ale nikdo nic ladit nebude, tady nejde o zadne dBdrag souteze. Jestli jsem to spravne pochopil, nejde mu o svetovy rekord, ale o zesilovac se subwooferem, ktere budou hrat hodne hlasite, a to zkratka BP umi hodne dobre.
Troufnu si rict, ze prumerny BP box bude hrat hlasiteji nez prumerny BR box.
o 30.08.2010, 16:36 | el.barto
tohle mne ted nezajima,napsal tlak do 8tacu-resim tlak do 8tacu-az napise ze chce mohutny hluboky basy-pak budu resit dal...
o 30.08.2010, 16:43 | Midnite
tak to bych rád Milane viděl a slyšel, popravdě jsem ještě neslyšel hrát BP líp jako BR box
o 30.08.2010, 16:53 | el.barto
ja teda parX jo ale vsechny staly vic jak 18tacu
poprve to byl nejakej Syrincs pred 8rokama pak dlouho nic a pak GZ vyssi rady:-))
ale do 18tacu,sem o5 s Midnite-vsimas si uz to mam dobre:-)
o 30.08.2010, 20:17 | prohifi.cz | Upraveno: 2010-08-30 20:32:23
viz napr. clanek zde:
[ Link ]

a predevsim obrazek dole, kde je srovnani jednotlivych typu ozvucnic na stejnem menici.
A citace z clanku:
"Benefits with bandpass are:
* Can be built to have very high efficiency which makes it good for high SPL "

A je to tam jasne videt - dobra BP ozvucnice je nejefektivnejsim (nejhlasitejsim) typem ozvucnice. Efektivita ozvucnice muze byt o 2dB a vice vyssi proti BR.

Bandpass je mene presny, ale dle pozadavku Radeggasta chce jeho kamos maximalni tlaky, takze si stojim za svym a muzu na to najit dalsi potvrzeni na netu.

Dobre postavena BP ozvucnice umi prinest nejvetsi tlaky na sirsim spektru hudby. BP ozvucnice se daji samozrejme koupit od nejnizsich castek po desetitice.
Pokud jde tedy o nejvetsi tlak do 8k, rikam BP ozvucnici.

foto k příspěvku  od prohifi.cz

o 30.08.2010, 20:22 | Midnite
Milan: ale to se tady bavíš stále o BP a hlavně o zesíku ve zcela jiných finančních sférách. Není zde potřeba graf a podobné věci aby sis obhájil svůj názor. Řeší se zde sestava do 8tis kč, takže velmi moc věcí vymyslet nejde. Aby si měl dobře postavenou BP, v ní kvalitní basák přímo určený a adekvátní pohon tak by si musel vynaložit více prostředků než u BR a rozdíl bude 2dB, docela směšné
o 30.08.2010, 20:31 | CarMedia.cz
Milane s ozvučnicí máš pravdu, ale než abych si pořídil podprůměrný subwoofer v této ozvučnici, pořídím si raději něco hodně kvalitního a postavím si dobře nalazenou bednu.

Další věc, nad kterou žasnu, že dokážeš otevřeně napsat, je zvýhodnění vícekanálového zesilovače nad monoblokem. Dovol, ale primárně vyráběné zesilovače k pohonu subwooferu jsou monobloky. Předpokládám, že všichni výrobci autohifi na světě nejsou žádní blbci a uvědomují si, proč monobloky vyrábějí. Pokud by k pohonu SW byl lepší dvoukanál, pozbývaly by monobloky smysluplnosti. Monobloky disponují podstatně lepšími vlastnostmi, jak můstky dvoukanálů. Proto bych, alespoň co se kontroly nad SW týče si stál za tím, že nikdy (co se kontroly a kvality přednesu SW týče) není lepší k pohonu subwooferu dvoukanál, než monoblok. Chápu tvoji myšlenku spíše jako ekonomickou výhodnost (a hlavě dobrý marketingový krok na upozornění na dvoukanál, který máš v akci). Z hlediska tlaku, případně hudebního přednesu je to krok zpět.
o 30.08.2010, 20:33 | prohifi.cz | Upraveno: 2010-08-30 20:51:29
2 Midnite:
Smesne to neni, staci jenom dobre cist a pripustit, ze se pletes.

Daval jsem sem odkazy:
[ Link ]
[ Link ]

Zesilovac + subwoofer = 3270 + 3990 = 7260 Kc
7260 Kc < 8000 Kc

Tj. abys pochopil - toto je sestava s kvalitnim zesilovacem a bandpassovou ozvucnici do 8000 Kc.

K tomu treba kabelova sada:
[ Link ]
A za 840 Kc, tj. za 8100 Kc vcetne postovneho je ta sestava komplet.

A zisk bedny muze byt cca 2-5 dB. Pokud by byl 3 dB, je to stejne jako kdyby mel v aute ten samy menic, ale 2x v BR ozvucnicich.
A co myslis? Hraje hlasiteji 1 subwoofer nebo 2?

Pust si nejaky simulacni soft a zkus pochopit jake jsou rozdily mezi ozvucnicemi. A cena menice na toto nema vliv, tohle je o vlastnostech bedny. Funguje to i pro vhodny basak za 500 Kc.

2 Revilohifi.cz:
Cekal jsem, ze si Te v ouzkych privola Midnite drive :-)

Mas basak, a ten chce nejakou el. energii, kterou premeni na akusticky tlak.
Ano, pokud jde o SQ, je monoblok urcite lepsi. Pokud chce lepsi prednes, je monoblok lepsi.

Pokud jde o maximalni tlak (rozumej, ze mu na prednesu a SQ vubec nezalezi), musi do toho basaku pustit maximalni mozny watty, coz v teto cenove kategorii urcite lepe zvladne mustkovany dvoukanal nez monoblok.
o 30.08.2010, 20:37 | Midnite
promiň ale opravdu se musím smát. Takže tady budeš tvrdit že zesík a aušus bedna za 7tis zahraje lépe a hlasitěji než BR v dané ceně? no tak to je opravdu konec.
Klidně přiznám že se pletu ale to bychom se museli pochybovat ve vyšších cenách a ne v ceně za bednu s basákem za 4tisíce
o 30.08.2010, 20:43 | prohifi.cz
2 Midnite: jo, presne tak - zahraje hlasiteji. Ceny tady nehrajou roli, tohle jsou fyzikalni vlastnosti, a ty si nevybiraji pro co plati; ty plati obecne.

Ale uz tu nechci dal rozjizdet dalsi flame, prestoze mi to prijde stale k tematu puvodniho dotazu.
o 30.08.2010, 20:47 | Midnite
no já myslím že to není flame když se řeší dotaz, jak píšeš..
Fyzikální vlastnosti jsou pěkné z teoretického hlediska, ale ty to musíš brát také z hlediska praktického. Všechny komponenty jsou si tedy podle tebe rovny. Dejme tomu že v ideálním prostředí ano. Ale my se tady bavíme stále o autu. A ty jako prodejce toho máš určitě naposlouchané mraky, tudíž nejspíš víš že dobře naladěnou BP bednu s basákem za 4 tisíce nekoupíš
o 30.08.2010, 21:51 | prohifi.cz
2 Midnite: kde píšu, že jsou si všechny komponenty rovny? Z jakého mého tvrzení to vyplývá?

Bavíme se o autu. A jak se chová auto? Nějaké frekvence zvýrazňuje, nějaké potlačuje. Pokud bude dejme tomu na frekvenci 70 Hz BP bedna efektivnější o 3 dB než BR, tak co s tím udělá prostředí auta? Nějakým způsobem obě hodnoty zvětší nebo zmenší, ale nestane se, že by najednou akustika auta prohodila obě hodnoty. Tj. akustika bude pokřivovat obě hodnoty stejně - nemusí to být podle přímé úměry, ale myslím, že delta obou hodnot zůstane po vlivu akustiky auta téměř stejná.

Autohifi má dnes celkem silnou základnu, takže si představ výrobce, který má basák za 4k doporučené koncové ceny a má jich vyrobit pár desítek tisíc kusů. Já myslím, že si s tím návrhem ozvučnice práci dají, takže nevím o tom, že by kolem 4k nešla koupit dobře naladěná ozvučnice.
o 30.08.2010, 21:53 | Midnite
BP ozvučnice určitě dobře odladěná nebude, taky jsem jich slyšel nespočet a ani jedna nestála ani za starou belu. Prostě zde musíš vycházet ze zkušeností co máš. Jen mi nejde do hlavy proč BP se teda nestaví na DB drag atd
o 31.08.2010, 10:19 | prohifi.cz
Ja slysel i dobre hrajici bedny, asi si na to nemel stesti. Ber to tak, ze se ted hodne prodava prave tohle levnejsi zbozi, tak si vyrobci davaji uz vice zalezet.

Musis rozlisovat bednu na tlak na bezny poslech a na souteze (dB drag). U dB dragu to ladis na konkretni frekvenci, hodne uzke pasmo - zkratka je tam velky zub treba na 10 Hz sirokem pasmu.

Pokud chces, aby ozvucnice hrala hodne nahlas pri beznem poslechu, tak BP bedna ti posili cele spektrum rekneme tech 50-80 Hz, coz je v teto situaci zadouci. BR bedna to umi take, ale neposili cele pasmo tolik.

Co by ti byla platna super odladena BR bedna, co bude mit pri 50-55 Hz zisk na ozvucnici treba 10 dB, ale v okoli to hodne prudce klesne? To bys musel vybirat konkretni skladby, ktere maji veskere basy primo v tomto spektru. Tohle ale BR bedna umi a pro dB drag je to zadouci. Nesrovnaval jsem to s BP, jak by sel tady udelat nejaky pekny zub...
Druha vec je ta, ze BP bedna je mnohem tezsi na stavbu i odladeni.

Takze 2 pohledy:
1) dB drag - posilit maximalne hodne ouzke pasmo
2) bezny poslech - posilit nejlepe cele basove pasmo

Chtel jsem to nejak zkusit prepocitat primo pro konkretni basaky, ale neznam presny vzorec na krivku ozvucnice. Kdyz bude trocha casu, zkusim to zintegrovat pres cely prubeh a uvidime co vyjde.
o 31.08.2010, 10:25 | Midnite
,,
Co by ti byla platna super odladena BR bedna, co bude mit pri 50-55 Hz zisk na ozvucnici treba 10 dB, ale v okoli to hodne prudce klesne?"

jenže já nemusím řešit okolí když chci si ty basy užít na vlastním těle (což předpokládám když chce autor tlak), basy se ti šíří po karoserii tudíž mě nemusí zajímat ztráty v okolí. Druhá věc je jestli chce hrát pro okolí, ale i na to bych si raděj dal BR bednu.

Nejspíš to bude nekonečné téma jelikož oba upřednostňujeme jiný druh bedny, což je dobře.. Aspoň se člověk tady dočte více o teorii ale jak tomu bývá, praxe je často jinde
o 31.08.2010, 15:36 | bassmistrkuca 8
jen pro doplneni,v db dragu se pouziva taky BP system a to v extremu!jsou s hodnotou DB hodne pres 170db a jsou nejhlasitejsim systemem na svete!v db dragu
o 31.08.2010, 16:56 | prohifi.cz | Upraveno: 2010-08-31 17:10:10
Jezis Midnite ty uz zkousis uvarit polivku z cisty vody.

Zkratka to mas vsude na netu potvrzeny a je to jednoduchy. Zkus si projit nejake specifikace ozvucnic. Jo, praxe je malicko jina nez teorie, protoze zahrnuje i okolni vlivy, ale pouze nejak pokrivuje vypocitany vysledek, nikoliv ze ho kompletne cely prevrati a vyvrati.
Kdyz stavis ozvucnici, udelas si vypocet, pak to zkusis v aute a doladis ji, ale opiras se o zakladni fyzikalni zakony.

Spravne postavena BP ozvucnice je efektivnejsi, umi dosahnout vyssiho akustickeho tlaku s vhodnym menicem. Jejim problemem je nizsi presnost, coz je videt v clanku, co jsem sem zalinkoval.
Porovnej si group delay:
Sealed: 6 milli-seconds @ 38Hz
Bass reflex:10 milli-seconds @ 25Hz
Bandpass: 14 milli-seconds @ 50Hz

Okolim nemyslim okoli vozu, ale samozrejme frekvencni okoli lokalniho maxima SPL krivky daneho subwooferu v dane ozvucnici - zkratka misto, kde ma funkce tlaku na svem konkavnim prubehu nulovou prvni derivaci jestli je to pochopitelnejsi.

"Druhá věc je jestli chce hrát pro okolí, ale i na to bych si raděj dal BR bednu." ... proc proboha? Muzes to necim podlozit? Napis mi sem nejake logicke vysvetleni teto tvoji uvahy.
Proc hraje BR bedna vice po okoli nez BP bedna?
A nechci nejaky podklad, ze jsi to tak nekde slysel nebo ze ti to tak prijde. Chci nejake logicke oduvodneni, proc by to tak melo byt.

Tady nejde o upresnostnovani nejakeho typu ozvucnice. Tady jde o konstrukci ozvucnice a BP typ ozvucnice je obecne efektivnejsi, tj. dosahuje vyssich SPL hodnot.

A jak pise bassmistrkuca 8 - presne tak, BP ozvucnice se pouzivaji i pro dB drag ucely, ale navrhnout a naladit takovou ozvucnici je mnohem tezsi nez BR.
o 31.08.2010, 19:30 | Midnite | Upraveno: 2010-08-31 19:42:35
Jestli já vařím z čisté vody tak ty si bohužel jeden z těch kterým jde jasně o kšeft. Píšeš taky krásné údaje které v prax prostě nedostaneš, nehodlám číst opět celý tvůj post protože to je stále dokola a okopírované z netu. Prostě by sis měl uvědomit že se tady řeší cenová relace 8tis. Bassmistr má pravdu a také uvedl kategorii kde s tímto asi nepůjdeš.

edit: a jak si napsal, s vhodnými měniči. což tvůj dvoukanál a ten basák rozhodně nejsou tak zkus něco jiného
o 31.08.2010, 20:13 | prohifi.cz | Upraveno: 2010-08-31 20:26:38
2 Midnite: koncim diskusi... jsem ochoten pokracovat s nekym, kdo ma dostatek znalosti a umi je podlozit fakty.

At si udela nazor kazdy sam. Muj nazor je, ze ti dosly znalosti, dosly ti argumenty a nevis jak dal, tak to zahravas do outu. Na moji otazku jsi mi neodpovedel, na moje nazory nereagujes.

Fyzika je veda, ktera zkratka funguje, at uz v ryzi podobe nebo pokrivena okolnimi vlivy. Ty tu tvrdis, ze plati pouze u zbozi od urcite ceny.
Tohle je stredni skola, kde te tyhle veci mely naucit, asi jsi zrovna nedaval pozor.

Ne, neni to tak ... je to blbost. Plati to, plati to vzdy a plati to i u levnejsiho zbozi. Levnejsi basak nema takovy vykon, nema takovou citlivost, nema takovou presnost, nema takovou zivotnost, neni vyroben z tak kvalitnich materilu, ale plati pro nej zakladni fyzikalni pravidla stejne jako pro basak za desetitice.

Opet bych se mohl zeptat, proc mnou doporucene komponenty vhodne nejsou?

Ale vim, ze neodpovis, protoze zkratka nevis.
Az za par let naberes znalosti na diskusi na urovni podlozenou fakty a ne pouhymi vykriky do tmy, ozvi se a jsem ochoten to dal resit. Toto je ale uz pro mne dal jiz ztrata casu a budu se venovat necemu prinosnejsimu.

PS: A propos z netu jsem Ti pouze zalinkoval veci, ktere jsou lidem v oboru notoricky zname.
o 31.08.2010, 20:42 | Midnite
Klidně rád budu pokračovat na icq kde ti vysvětlím klidně celou problematiku akustiky, protože říkat o mě který studuje jak fyziku obecnou tak fyziku akustiky a zbylého vlnění je docela zcestné. Promiň ale zahrávat do autu nic nehodlám, jen se zde nebudu rozepisovat a nebudu přikládat fakta z praxe a ty sem opět zkopíruješ své teoretické znalosti. Je to stále dokola.
ad komponenty: Proč nejsou vhodné? A jsme znovu u praxe. Slyšel si ten box? popř na čem.. Já ano, jak v malém autě (P106, tak v koktě, tak v bmw) ale nedokážu určitě jestli to byla prostě hudba co by někoho oslovila, prostě hučák, jak tady o BP bednách hodně lidí mluví. Nebude zde řešit 5-10dB (nebo kolik) ale budu tady řešit proč si tuto věc někdo koupí a ty sám víš že je to díky světýlkům a titulkám (,,MEGA TLAK"). Moc rád si dám např v zimě tu poctivou práci a udělám speciálně pro tebe test ozvučnic ve stejném autě, na stejném pohonu. Už teď jsem si zcela jich že delta bude někde max 3dB.. To už lidské ucho nepocítí, protože jak jistě víš od určité úrovně už vnímáš jen bolest. Ale to se odběhlo od BP a BR. BP z fabriky za 4tisíce nebude nikdy odlazen aby to nebyl hučák, protože toto koupí pouze lidi co chtějí v autě s prominutím bordel a ještě k tomu efekt ale audiofil by se opět k tomu nepřiklonil. ANo dobře to vypadá, ale to je tak vše. Promiň že ti zde nevypisuju teorii, kterou jsem absolvoval za 1 a tudíž bych o tom měl něco vědět a píšu ti sem pouhé postřehy z praxe..
ad zesík: 2kanál je na silnější woofry nevhodný z toho důvodu že při zmůstkování poměrně razantně klesá DF, ale to víš. Tudíž bych to opět přirovnal k auto kde budeš plyn držet na podlaze. Zesík bude muset jen na max od nevidím do nevidím, tudíž mu to také nebude prospívat.

Jestli chceš tak to dořešme na icq popř. po mailu i s teorií, výpočty, popř. s nákresy

samozřejmě že proti tobě jako proti člověkovi a jako prodejci nic nemám, ale ohánět se tady že tomu nerozumím je poměrně zcestné. Nebudu tady psát kvant nesmyslů kterým normální člověk prostě nerozumí. Ale chápu že to je asi novodobá strategie prodeje
o 31.08.2010, 21:13 | petis
nebudu se nijak vcměšovat do diskuze jen podotknu. 6e odladit BP ozvučnici je sakra těžký. A 100% věřím tomu že se dá BP ozvučnice odladit tak že bude hrát. i s wooferem za 4000kč i s wooferem za 2000kč. Je to proste jen o postavení a naladění boxu. Nebude to trvat den nebo tejden bude to trvat třeba rok ale udělat to pujde. Svuj první hlasitej box v Pandě jsem ladil 1 rok!!! abych se dostal na maximální možný SPL druhej box mám rok a pul a ještě není hotovej. A nejsou to BP boxy. Takže to jde, pujde a dycky by šlo:-)) Bandpassy v dB dragu v kategorii extreme se používají hohjně. jen stím rozdílem že vnitřek toho auta jako takovej je Bandpass ozvučnice.

Další věc s dvoukanálem. Monoblok i dvoukanál má sví pro a porti. Ale napíšu jen že muj zesilovač na soutěže je dvoukanál co dává v mustku 12kW na 2 ohmy. to je vše co jsem chtěl napsat a dál se ktomu nebudu vracet
o 31.08.2010, 23:05 | junglist.cz
Debata jabka+hrušky + postupně přidávaný další ingredience :o( Já za sebe musím dát za pravdu Milanovi RyVesovi. Tak, jak to podává souhlasím. Výhody i nevýhody band-pass ozvučnice jako takové oproti BRXu jsou evidentní. Jsou to prostě její vlastnosti. Především nárust citlivosti a s tím spojený další benefity oproti BRX. Nechápu, že ty jako znalec fyziky akustiky neřekneš ano, máš pravdu Milane. Praxe, vliv auta, všeobecně papouškované "hučení", cena/značka produktu a osobní antipatie k BP jako takovýmu s tím nemá co dělat. To je jen berlička k tomu "mít svoji pravdu". Sorry, ale takhle to na mě působí.
o 01.09.2010, 14:05 | prohifi.cz | Upraveno: 2010-09-01 14:19:01
2 Midnite: posledni prispevek ode me. Ja fyziku uz nestuduju - mam ji uz vystudovanou a dali mi za to diplom, takze si profesori asi mysleli, ze ji taky trosku rozumim.

Ale precti si znovu prvotni dotaz Radeggasta:
Kamoš řeší basák + zesilovač... Žádné sq, pouze tlaky (ano, cenovka opravdu pouze 8tis, takže vím, jaký to asi budou tlaky)

Tj. k tvym postrehum:
- hudba vs hucak? Precti si ten pozadavek znovu. Co myslis, ze zajemce oceni vic? Hodne hlasity hucak nebo hudbu?

- ad DF - prefouknuta bublina, kterou zacina byt moderni resit. DF se resil v dobe lampovych zesilovacu, kdy byl rozdil ve zvuku pri DF 20 a DF 40. Dnes se zvelicuje DF vice nez 400, vice nez 1000 atd. atd. Zvlast treba na kompa to jsou hodnoty, ktere uz zkratka zvuku nijak nepomuzou.
Chapu, ze u 15" basaku na kvalitu to bude mit smysl, ale u 12" basaku s pozadavkem na maximalni tlak (jo, nebude to super poslouchatelny SQ) je to uplne jedno.
Prirovnani k autu neni uplne presny kvuli DF, ale kvuli tomu, ze zesilovac bezi pri 2ohmove zatezi. Pokud pouzijes 2kanalovy zesilovac s puvodni cenou pres 6000 Kc a das mu dostatecne dimenzovane silove vodice, neni ceho se bat. Jo, zesilovac bude vice zatizen, takze nevydrzi hrat 12 let, zvladne "pouze" 10 let.

Moje strategie je zkusit presvedcit nekoho, kdo neprizna, ze se zkratka spletl a je vedle. Priznani toho, ze se clovek myli, ale neumi zdaleka kazdy. Ja si lidi, co tohle umi extremne vazim.

Jestli mas nakresy a vypocty, sup s nima sem, at si to vsichni prectou. Ja myslim, ze to bude zajimat spoustu lidi a je to stale k tematu, ikdyz trosku detailneji.
o 01.09.2010, 18:30 | CarMedia.cz
Milane DF není zas tak přefouklá bublina v případě využití zesilovače na SW. U toho MBQ při 2-ohmovém zapojení bude DF při 40, 45 Hz pod 100, což je na SW dosti málo. Proto se vyrábějí monobloky, které mají tyto vlastnosti lepší. Není to jen o zvuku (nebo tlaku) subwooferu, ale také o tom, jestli to ten SW přežije. Další věc je volba zesilovače na SW, kdy bych rozhodně doporučil zesilovač, který bude mít výkonnostní rezervu, obzvláště, pokud jde o tlak.

To Petis: Mám pocit, že pokud máš 2ch, který dává 12kW v můstku, tak to bude spíše dual mono.. :-)

Jinak s volbou ozvučnice má pravdu Milan, psal jsem to Midnitemu i na ICQ, než jste tuto debatu zde rozjeli na plné obrátky.

P.S. (2): Milane už přestaň používat trapnou připomínku, že si mě někdo někam přivolal na pomoc.
o 01.09.2010, 19:54 | petis
Revilo. no jak se to vezme. V zesilovači jedna PCB takže si troufnu říct že je to 2kanál ikdyž nemá nastavení propusti jako dvoukanál, ale to muže bejt konstrukcí a zadavatelem zakázky co si naporoučel aby to umělo:-). Dual mono bejvaj spíš dvě pcb nadsebou viz Hifo Maxximus. Ale třeba se pletu:-)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3442 sekund.